Recicleaza pentru un mediu curat!

Fiecare roman produce in medie, putin peste 1 kg de deseuri zilnic, adica aproape 400 kg pe an, ceea ce ar insemna peste 1 metru cub pe an.
Daca reciclam 1 tona de hartie salvam de la taiere cam 17 copaci maturi (1.41 tone de lemn masiv)
Daca reciclam 1 tona de deseuri de plastic economisim cel putin jumatate de tona de petrol brut si cel putin 0.2 tone de gaz natural.
Daca reciclam 1 tona de sticla economisim 0.66 tone de nisip, 0.1 tone de calcar.
Daca reciclam 1 milion de telefoane mobile recuperam: 250 kg de argint, 24 kg de aur, 9 kg de paladiu si 9 tone de cupru.

Orice substanta sau orice obiect pe care detinatorul le arunca sau are intentia sau obligatia de a se debarasa de ele.

In Romania exista obligatia colectarii separate a deseurilor reciclabile. Obligatia aceasta o avem  atat acasa, cat si la serviciu sau la scoala. Colectarea trebuie sa se faca in recipiente separate. Ati intalnit cele 3 containere destinate colectarii selective in Romania? Ele sunt colorate in: Albastru - Hartie , Galben - Plastic si Metal , Verde - Sticla

Deseurile de echipamente electrice si electronice, pe scurt DEEE, reprezinta o categorie speciala de deseuri, pentru ca aproximativ 70% din substantele toxice care ajung la gropile de gunoi provin de la astfel de deseuri, de aceea este importanta predarea acestora catre colectori autorizati, locatia acestor puncte de colectare o puteti afla aici.
Exemple de DEEE: frigidere, masini de spalat, televizoare, computere, radiouri, roboti de bucatarie, jucarii care au mecanism actionat electric etc. 

Atunci cand cumparam un echipament nou putem preda la magazinul respectiv echivalentul vechi?

Daca magazinul face livrari la domiciliu, atunci echipa de livrari este obligata sa preia echipamentul vechi, in cazul in care clientul doreste. De exemplu, daca avem acasa un fier de calcat vechi, care nu mai functioneaza, mergem cu el la magazinul de unde vrem sa achizitionam unul nou si il predam acolo pe cel vechi. Acesta se numeste schimb 1 la 1. 

 

Deseurile de baterii si acumulatori, pe scurt DBA, sunt o alta categorie importanta  de deseuri,deoarece acestea contamineaza solul si apa prin continutul lor de elemente chimice daunatoare, de aceea este importanta predarea lor catre colectori autorizati, locatia acestor puncte de colectare o puteti afla aici.

Organizatia ECOTIC este o organizatie nonprofit ce are drept misiune protejarea mediul înconjurator prin preluarea responsabilitatilor ce le revin producatorilor si importatorilor de echipamente electrice si electronice. ECOTIC si-a inceput activitatea  in urma cu 7 ani avand astazi drept rezultate organizarea a peste 80 de campanii de constientizare/colectare si peste 46 000 tone de echipamente electrice si electronice colectate
Va invitam sa vizitati site-ul ECOTIC www.ecotic.ro pentru a fi la curent cu ceea ce sa intampla in domeniul colectarii si reciclarii DEEE si pentru a afla locatia punctelor de colectare DEEE  si DBA.