De ce migram in cloud?Acum 5 ani daca mi-ar fi spus cineva ca voi renunta la meseria de vanzator in IT, as fi ras cu pofta. Da – probabil ca ma vedeam castigator la LOTO – dar pentru asta trebuie sa si joci. Poate primeam o mostenire dar nu avem toti o matusa Tamara.

Acum 3 ani daca mi-ar fi spus cineva ca nu voi mai fi un angajat, ci voi avea business-ul meu si voi lucra pentru proiecte in IT cu mai multe firme, as fi spus ca este o utopie 😊

Acum 2 ani, tipul asta din Microsoft a inceput sa ma bata la cap cu cloud-ul. Sa invat cloud, sa promovez cloud pentru ca asta e viitorul… A insistat, a argumentat, m-a impins de la spate sa iau examene, m-a prezentat unor oameni tehnici care m-au invatat ABC-ul cloud-ului. Reticenta mea venea din anii aia multi petrecuti in vanzari si echipamente pentru data-centers ale unor companii mari din Romania, companii care au totul on-premise: date, aplicatii, echipamente - nimic nu paraseste locatia lor.

Asta a fost momentul in care am inceput sa vad multiple posibilitati, bune si rele. Acum, exista alternative la solutiile on-premise, unele care vin cu avantaje masive pentru clienti. Acum exista un potential urias pentru firmele din IT, care pentru o investitie minima in pregatirea oamenilor, pot vinde resurse in cloud, servicii de implementare, mentenanta si suport. Iar acum plata se face la utilizare de resurse – nu ai contract, nu ai abonament, nu ai obligatii.

Daca esti un inginer IT – atunci echipamentele hardware, solutiile software sunt constuite pentru tine – tu le intelegi. Dar nu sunt toți inginerii, iar unii dintre voi sunt într-o poziție, in care trebuie să cântărească decizia de a investi pentru migrarea in cloud. Daca esti in aceasta pozitie atunci acest articol este pentru tine. Am incercat sa vin cu o explicatie rationala, astfel incat daca cineva te intreaba ce este cloud-ul si de ce vrei sa migrezi in cloud, vei putea raspunde si vei fi capabil să explici valoarea unei migrari in cloud

De ce migram in cloud?

Eu pot sa ma pun in locul tau: am investit in mine, in pregatirea mea, pentru ca stiam ca va da roade pe termen lung. La fel te sfatuiesc si pe tine: pune in balanta investita, efortul si rezultatul final. Investitia pe care o faci este un pariu cu tine insuti: este o investitie in tine, in firma ta si in oamenii tai. Efortul este destul de mare: toti oamenii implicati in acest proiect au nevoie de studio individual, trebuie sa invete concept noi, lucruri noi, trebuie sa isi doreasca sa devina mai buni. Rezultatul final ar trebui sa se constituie in servicii mai rapide, costuri de functionare reduse, downtime inexistent, disponibilitate a aplicatiilor, investitii mai mici dar si planning financiar mai bun. In cloud stii intotdeauna cat vei plati luna viitoare, anul viitor si tot asa

Pentru orice firma (alege tu orice domeniu de activitate doresti) exista resurse IT. Nu cred ca mai exista acum firma intre 1 angajat si 1000 de angajati, care sa nu foloseasca un laptop, e-mail, internet, smartphone, date personale. Un scriitor, care isi materializeaza imaginatia in forma scrisa, o face pe un computer, conectat la internet, care isi face back-up in Google Drive

Migrarea o facem fara sa ne gandim, fara sa simtim – dar suntem acolo deja. Suntem acolo pentru ca e comod, e logic, e simplu. In cloud esti la current cu tot ce e nou, totul e actualizat de la sine. Dar daca esti o companie cu 1000 de angajati si cu un data center de dimensiune medie? Ai investit deja in echipamente, software, angajati IT cu norma intreaga, pregatirea si certificarea unor astfel de specialist. Pe masura ce iti pui la punct toate aceste resurse, incepi sa observi ca ele imbatranesc, se devalorizeaza, devin depasite. Deci, periodic trebuie sa investesti ca sa ramai competitiv.

Migrarea in cloud, indifferent de dimensiunea companiei aduce randament firmei, investitorilor, clientilor, care vor beneficia de servicii mai bune, in timp mai scurt

Cloud-ul este flexibil

La fel trebuie sa fie si angajatii dar si companiile.

Cel mai bun exemplu pe care pot sa il dau este unul recent si din viata reala: o firma de arhitecti care lucreaza project-based. La fel sunt angajatii, colaboratorii si resursele de care au nevoie: de la 5 angajati, fiecare cu un laptop, pot creste la o firma cu 40 de angajati, inca 20 de colaboratori cu un necesar de resurse urias: statii grafice, pe care lucreaza programe de la AutoDesk, servere de aplicatii, servere cu baze de date, aplicatii de colaborare, aplicatii de comunicatii video audio, suite tip Office, servicii de tip back-up, saituri de disaster recovery si failover etc. Dupa 6 luni, cand proiectul se finalizeaza, revin la forma initiala: 5 angajati!

Exemplul de mai sus este ideal pentru o migrare in cloud: o investitie intr-un data center propriu ar fi o investitie majora, care nu ar fi benefica in viitor. In schimb o migrare in cloud (mai bine zis o utilizare a serviciilor din cloud), pentru o perioada definita de 6 luni ar fi cea mai buna investitie.

Un alt exemplu ar fi companiile care se folosesc de un sait, ca sa faca vanzari, sau sa promoveze produse si servicii. Poate cel mai bun exemplu ar fi magazinele online, dar sunt sigur ca orice business, care prezinta produsele sau serviciile pe sait, doar ca modalitate de promovare, beneficiaza de pe urma prezentei in online. Probabil cea mai profitabila perioada de vanzari petru magazinele online este cea de Black Friday urmata de cea din Decembrie. Potrivit unor surse independente, in aceste perioada traficul poate sa creasca cu 300 %-1000%. Ar fi catastrofal pentru un business sa nu fie in online in aceasta perioada deci trebuie luate masuri. Si atunci ce faci – investesti masiv pentru resurse pe care le folosesti o luna pe an sau inchiriezi niste resurse suplimentare pentru o luna?  Raspunsul este un colesitor DA in favoarea inchirierii de produse: o zi, o saptamana, o luna.

Ce migram? Strategie in cloud

Conceptual pare o investitie sigura. Dar cu ce incepem? Pai – cu un plan bine facut. Asta te scuteste de multe batai de cap. Daca nu stii, citesti, te informezi – nu te arunci cu capul inainte. Daca vrei sa testezi, afla ca exista trial de 30 de zile, cu un buget inclus de 170 de EURO, pe care ii poti folosi ca sa iti faci o idee despre potentialul urias al cloud-ului. Daca in continuare ai intrebari, e cazul sa apelezi la firme specializate in implementare si migrare in cloud. De fapt, asta ar trebui sa fie primul lucru pe care trebuie sa il faci: te doare o masea – te duci la medicul stomatolog, nu mai functioneaza masina – te duci la service specializat. Nu trebuie sa fim polivalenti – trebuie sa facem jobul nostru si sa fim buni la ceea ce facem, indifferent daca este: mecanic auto, medic stomatolog sau inginer IT, specialist in migrari catre cloud.     

Parte integranta din strategie sau planning inseamna sa ma gandesc la un model de deployment de cloud: mut toate resursele in cloud? Mut doar o parte din ele? Sau poate vreau sa folosesc resursele locale dar sa folosesc ca solutie de back-up si cloud-ul… adica un cloud hybrid.

Ce inseamna migrarea? Insemna faptul ca mut un server din local in cloud, impreuna cu toate aplicatiile si datele de pe el. Aici nu e cazul sa reinventam roata – e atat de simplu. Mirela de la contabilitate sau Andreea de la marketing nici nu va observa faptul ca aplicatiile lor nu mai ruleaza pe serverul local – ele vor continua sa foloseasca acele resurse ca si pana acum. Dar IT-ul va fi degrevat de munca de rutina, relationata la planning, testing, scalare a solutiei, updates, upgrades si foarte important: management

Management in cloud inseamna ca devii mai efficient: management al resurselor ocupate, a banilor investiti, un calcul exact al investitiilor viitoare.

Tot la capitolul management intra si conceptul pay-per-use: platesti utilizarea unor resurse atata timp cat ai nevoie de ele.

Cloud-ul este aici si acum – indifferent daca vrei, daca iti convine sau daca iti pasa, este trendul zilelor noastre si dicteaza viitorul in IT. Asa cum a murit Walkman-ul, masina de scris, asa cum vor disparea back-up-ul pe tape sau motorul cu combustie interna. Viitorul este in masinile electrice, stocare pe SSD, in energie verde si in cloud, iar dovezile sunt clare. Aici de exemplu poti gasi un survey coplesitor prin valoarea informatiilor si ce spun ele despre cloud, adoptie, situatia din companiile mari, problemele si blocajele de care se lovesc, cei din dept IT.

Vreau sa te incurajez pe tine cititorule cu un review dintr-o sursa independenta – o comparatie a celor 3 colosi promotori ai cloud-ului, the BIG 3: Amazon, Azure si Google de fapt 3 abordari diferite, 3 puncte de vedere care converg catre acelasi rezultat – Acela de a oferi servicii variate si attractive pentru clienti.

In mediul de business de astazi, lucrurile se schimba mai repede ca niciodata. Constructorii auto au ajuns la performanta de a schimba o generatie de automobile, o data la 4 ani (cu un facelift la fiecare 2 ani). Avem o data pe an o noua iteratie de iPhone sau Galaxy S. Business-ul relationat la cloud se dubleaza in fiecare an: ma refer aici la valoarea absoluta a vanzarilor cat si la rata de adoptie in randul clientilor. Clientii au inteles in sfarsit ca in cloud ai parte de management usor, securitate sporita si costuri scazute de functionare. E simplu de utilizat

In final te invit sa testezi Microsoft AZURE– e gratuit  timp de o luna de zile, ai 170 de EURO de cheltuiala 

Cu ajutorul calculatorului AZURE – poti sa calculezi costurile de utilizare  - este foarte util.