ASBIS Group: Profil de corporatie

ASBIS Group este unul din distribuitorii de top ai produselor din domeniul tehnologiei informației (IT) din pieţele emergente din Europa, Orientul Mijlociu si Africa - Europa Centrală şi de Est, statele baltice, Comunitatea Statelor Independente, Orientul Mijlociu şi Africa -, îmbinând avantajele unei acoperiri teritoriale vaste și ale unei game extinse de produse distribuite prin magazine de tip "one-stop-shop".

Grupul se concentrează, în principal, pe următoarele ţări: Rusia, Slovacia, Ucraina, Polonia, Republica Cehă, Belarus, România, Croaţia, Slovenia, Bulgaria, Serbia, Ungaria şi ţările din Orientul Mijlociu (de exemplu Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Qatar şi alte ţări ale Golfului Persic). 

Grupul distribuie componente IT (către firme de asamblare, integratori sisteme, producători cu marci  locale şi retail), precum şi produse finite A-brand, precum calculatoare desktop, laptop-uri, servere şi elemente de reţelistică (către IMM şi retail). Portofoliul nostru de produse IT cuprinde o gamă vastă de componente, periferice şi sisteme mobile IT. În prezent, grupul achiziționează  majoritatea produselor de la producători internaţionali de top, incluzând Intel, Advanced Micro Devices (AMD), Seagate, Western Digital, Samsung, Microsoft, Toshiba, Dell, Lenovo, Fujitsu, Acer, Hitachi si Apple. În plus, o parte semnificativă a veniturilor grupului provine din vânzarea de produse IT şi electronice de larg consum ale mărcilor proprii, Prestigio şi Canyon.

ASBISc şi-a început activitatea în 1990 în Belarus iar în 1995 s-a înființat societatea-holding în Cipru şi sediul central s-a mutat la Limasol. Sediul din Cipru sprijină, prin trei centre regionale de distribuţie (situate în Republica Cehă, în Emiratele Arabe Unite şi în China), reţeaua de distribuție formată din 47 de depozite din 29 de ţări. Această reţea livrează produse pentru operaţiunile locale ale grupului la nivel de ţară si direct clientii în aproximativ 86 de ţări.

In sediul central se află departamentul de achiziţii centralizate şi cel de control global, care monitorizează şi controlează în mod centralizat activităţile grupului, incluzând operaţiuni de achiziţie, depozitare şi transport. În cadrul strategiei de concentrare pe automatizare şi pe inovaţie pentru a spori eficiența costurilor, în anul 2002 s-a început dezvoltarea platformei, pentru desfășurarea online a comerțului  cu clienţii noştri (B2B marketplace) şi pentru schimb electronic de date între sediul central si filiale. În cadrul acestei platforme,s-a implementat, de asemenea, sistemul de management total al lanţului de distribuţie online, pentru a putea gestiona eficient piaţa multinaţională, pentru a creşte gradul de automatizare şi transparenţa în raportare, atât intern cât şi în ceea ce priveşte furnizorii. Volumul de afaceri realizat prin intermediul platformei online a crescut în mod constant, reprezentând în prezent aproximativ 55% din totalul veniturilor în 2011.

Grupul combină experienţa internaţională a echipei centrale de management cu expertiza locală a birourilor din cele 29 de ţări în care activează grupul. Datorită prezenţei locale vaste, s-au dobândit cunoştinţe vaste, specifice facerii de distribuție şi s-a ajuns la un nivel de înţelegere profundă a pieţelor IT cu creştere rapidă din regiuni precum Europa Centrală şi de Est şi a contextelor culturale, lingvistice şi juridice diferite, care pot impune bariere semnificative de acces pentru majoritatea concurenţilor  internaţionali.

Directorii grupului consideră ca acest avantaj a ajutat ASBIS să pătrundă rapid şi în condiţii de eficienţă a costurilor în  pieţe în dezvoltare şi să își consolideze poziţia competitivă nu doar în Europa de Est şi Comunitatea Statelor Independente, dar şi în Orientul Mijlociu şi Africa.

 

Portofoliu ASBIS Romania